Vad behövs för att få till ett fungerande föräldraskap för att en familj med barn ska fungera på bästa sättet? Man kan se familjen som en slags arbetsplats där det behöver finnas bra ledning med samarbete mellan cheferna samt utrymme för ”personalen” (barnen) att både vilja och orka utvecklas och må bra. Det behövs ju då också att föräldrarna är någorlunda överens och har en bra och fungerande kommunikation kring frågor som behöver utvecklas eller pratas om.

Detta behöver föräldrarna ha:

  1. Ett gott samarbete mellan föräldrarna. Detta innebär att de båda behöver kunna kompromissa och vara ödmjuka och respektfulla samt öppna inför varandras tankar och åsikter. Det är viktigt att kunna lyssna aktivt på den andra och att ha familjen och barnen i fokus när man diskuterar samt att fortsätta med samtalet tills man är överens.
  2. Rutiner. Rutiner skapar trygghet för barnen och för hela familjen. Alla vet vad som förväntas. Rutiner ger tydliga ramar och skapar förutsägbarhet. I tex förskolor fungerar stora barngrupper bra när alla vet vad som förväntas av dem och det är ungefär samma saker som händer varje dag på samma tid.
  3. Tänk på att det som fungerade när ni hade ett barn, fungerar troligen inte längre när ni får fler barn. Eftersom man som enbarnsförälder helt kan fokusera på barnet, fungerar det inte detta sätt när det tillkommer ytterligare barn med andra behov och ett annat sätt att vara.

När både föräldrar och barn i en familj vet som vad gäller skapar det färre konflikter samt bättre relationer och samarbete mellan familjemedlemmarna. Detta leder till trygghet som leder till lugn och harmoni.

Givetvis ska rutiner och regler inte vara rigida. Givetvis måste man ha spelutrymme för barn att agera och reagera. Och givetvis kan vissa dagar bli utan de vanliga rutinerna, beroende på barnen, barnens åldrar och personligheter i familjen.

Rutiner ska aldrig utövas med ilska och rynkad panna, skrik eller skällande och skrikande. Trygghet skapas med uppmuntran, leda vägen och visa. Som förälder är man alltid en förebild. Om du vill att dina barn ska vara tydliga, kärleksfulla och omtänksamma behöver du i alla lägen visa att du är en sådan person.

Ingen är dock perfekt och vissa dagar fallerar man. Men det är bara att be om ursäkt och börja om. Gör om – gör rätt.